CompTIA

 
 

CompTIA (Computing Technology Industry Association) je neprofitabilna asocijacija osnovana 1982. godine pod prvobitnim nazivom ABCD (Association of Better Computer Dealers) od strane pet najvećih svetskih distributera računarskog hardvera. Nakon decenije postojanja ABCD je promenio ime u CompTIA koje jasno odslikava rastući značaj i uticaj asocijacije na američkoj poslovnoj sceni i u kompjuterskoj industriji uopšte. Devedesete godine su bile period rapidnog razvoja asocijacije tokom kojih je ona širila spektar svojih aktivnosti prateći ekspanziju industrije informacionih tehnologija. IT polja koja CompTIA pokriva su proširena i na računarske mreže, mobilne računare, multimediju, telekomunikaciju, bezbednost i td. Asocijacija takođe predsedava i upravlja inicijativom za slobodni izbor softvera (Initiative for Software Choice) koja je posvećena razvoju koncepta slobodne konkurencije na tržištima softvera. CompTIA predstavljaju i glas globalne IT industrije jer kroz svoje press konferencije među prvima pruža medijima objektivan uvid u najnovije trendove u tehnologiji, razvoju, pravnim pitanjima, javnoj politici, obuci radne snage kao i u poslovne trendove uopšte.

Danas je CompTIA najpoznatija po svojoj ulozi provajdera profesionalnih sertifikacija u industriji informacionih tehnologija, koje su priznate i izuzetno se cene u celom svetu. Od kako je 1993. godine osnovan CompTIA program sertifikovanja, sertifikate je steklo preko milion ljudi širom sveta. Osnovni cilj CompTIA programa sertifikovanja je da pružaju opšte znanje koje nije vezano za određenog proizvođača hardvera ili softvera. Među malobrojnim edukacionim ustanovama koje u našoj zemlji pružaju CompTIA kurseve i odgovarajuću sertifikaciju nalazi se IQ Education Center kao lider i u svojoj ponudi ima sledeće kurseve:

Prema poslednjem istraživanju koje je sproveo američki Biro za statistiku rada (Bureau of Labor Statistics), očekuje se da zapošljavanje specijalista za kompjutersku podršku ima veći rast od bilo kojih drugih zanimanja u 2012. Godini. Potražnja za ovim stručnjacima je uslovljena kontinuiranom ekspanzijom dizajna računarskih sistema i pratećih tehnologija za koje se očekuje da će ostati jedna od najbrže rastućih industrija u američkoj ekonomiji, bez obzira na nedavna otpuštanja. U našoj zemlji kao jednoj sredini koja je relativno nerazvijena po tom pitanju ova potražnja će još više doći do izražaja, jer sve veći broj organizacija shvata značaj informacionih tehnologija i prinuđena je samim svojim rastom i razvijanjem poslovanja da ih usvaja, a obučenog kadra i stručnjaka je jako mali broj.

Ako niste sigurni koja je karijera u IT industriji prava za Vas možete posetiti informacioni web site asocijacije CompTIA koji se zove TCC (Tech Career CompassTM) i nalazi se na URL adresi http://tcc.comptia.org.