Međunarodni osnovni kursevi

 

Sve brži razvoj informaciono-komunikacionih tehnologija i njihov uticaj na sve sfere života, kao i promene koje prouzrokuju na globalnoj ekonomskoj sceni, stvaraju sve zahtevnije i kompleksnije uslove okruženja u kojem poslujemo. Uprkos tome, prema podacima Republičkog zvoda za statistiku, čak 55% građana Srbije nikada nije koristilo Internet, dok 62% populacije ne poseduje Internet konekciju. Najveći broj građana se nalazi na pogrešnoj strani digitalne podele i nije u mogućnosti da iskoristi prednosti informaciono-komunikacionih tehnologija. Iako se ogromna sredstva ulažu u razvoj infrastrukture digitalni jaz ostaje nepromenjen. Samim tim povraćaj uloženih sredstava je ograničen. Broj izveštaja koji nagoveštavaju neuspeh ICT projekata je sve veći jer korisnici ne poseduju odgovarajuća znanja i veštine.

Ulaganje u ljudski kapital, i podizanje nivoa digitalne pismenosti nam može obezbediti stvaranje informacionog društva u kome će svi koristiti benefite primene ICT.

U tom procesu ipak treba krenuti od početka – potrebno je definisati koji je to minimum potrebnog poznavanja informacionih i komunikacionih tehnologija, najprostijim jezikom rečeno “osnovno poznavanje rada na računaru”. Iako u našoj zemlji taj minimum još uvek nije striktno definisan, u svetu se izdvajaju dva programa sertifikacije: