Microsoft Certified Solutions Expert: Messaging

 

Kao najpoznatije i najkorišćenije mail server rešenje, Microsoft Exchange Server ima dugu tradiciju uspešnih implementacija u kompanijama i državnim ustanovama širom sveta. Exchange Server 2013 u skladu sa Cloud Computing trendom obuhvata i Exchange Online ediciju, pa omogućava kreiranje kompleksnih hybrid cloud okruženja u kojima se korisnički mailbox može čuvati lokalno i/ili online, a e-mail, kalendar i kontakti su dostupni korisnicima sa bilo kog prenosivog uređaja ili kroz browser. Na taj način je omogućeno da korisnici mogu slati ili primati e-mail poruke, deliti svoje kalendare sa kolegama ili zakazivati poslovne sastanke sa bilo kog uređaja i bez obzira na to da li je njihov mailbox lokalno pohranjen ili online zbog čega je između ostalog ostvarena i visoka dostupnost u slučaju otkaza. U skladu sa porastom data leak problema u poslednjih par godina Exchange Server 2013 Data Loss Prevention (DLP) funkcionalnost daje kotrolu u pronalaženju, praćenju i zaštiti osetljivih korporativnoh podataka. Posebna pažnja je, kao i u prethodnim verzijama, obraćena na aktivnu zaštitu od virusa, spam poruka i phishing napada. Microsoft Certified Solutions Expert: Messaging kurs daje polaznicima znanja i veštine potrebne za koncipiranje, dizajniranje, imlementaciju, monitoring i menadžment rešenja baziranih na Exchange Server 2013 tehnologijama u kombinaciji sa Office 365 servisima za potrebe jedne enterprise organizacije.

Poslovne uloge za koje je bitna ova sertifikacija su: Messaging Administrator, Network Administrator i System Administrator. MCSE ekspert takođe dizajnira projektna rešenja kao Project Architect i može ih sprovoditi u delo kao Project Manager.

Kurs se sastoji od četiri modula i traje 240 školskih časova. Nastava se odvija kroz teorijske časove i praktičnu (hands on) nastavu. Osim toga jedan manji fond časova je odvojen za namensku pripremu za polaganje ispita pomoću zvaničnih materijala.
Da bi se steklo MCSE: Messaging zvanje potrebno je položiti četiri ispita (prva dva ispita su ista kao kod MCSA: Office 365 sertifikacije, pa je za kandidate koji je već imaju dovoljno da polože poslednja dva ispita):

 

    70-346 Managing Office 365 Identities and Requirements

Oblast

Procentualni udeo celokupnog ispita

Provision Office 365

15-20%

Plan and implement networking and security in Office 365

15-20%

Manage cloud identities

15-20%

Implement and manage identities by using DirSync

15-20%

Implement and manage federated identities (single sign-on)

15-20%

Monitor and troubleshoot Office 365 availability and usage

15-20%

    70-347 Enabling Office 365 Services

Oblast

Procentualni udeo celokupnog ispita

Manage clients and end-user devices

20-25%

Provision SharePoint Online site collections

20-25%

Configure Exchange Online and Lync Online for end users

25-30%

Plan for Exchange Online and Lync Online

25-30%

    70-341 Core Solutions of Microsoft Exchange Server 2013

Oblast

Procentualni udeo celokupnog ispita

Plan, install, configure and manage transport

25%

Install, configure and manage the mailbox role

25%

Plan, install, configure and manage client access

25%

Design and manage an Exchange infrastructure

25%

    70-342 Advanced Solutions of Microsoft Exchange Server 2013

Oblast

Procentualni udeo celokupnog ispita

Configure, manage and migrate Unified Messaging

20%

Design, configure and manage site resiliency

22%

Design, configure and manage advanced security

21%

Configure and manage compliance, archiving and descovery solutions

20%

Implement and manage coexistence, hybrid scenarios, migration and federation

18%


 

Nakon prvog položenog ispita kandidat će dobiti na svoju e-mail adresu uputstvo od Microsoft-a kako da registruje svoj MCP (Microsoft Certified Professional) nalog i za svaki položeni ispit može poručiti diplomu. Kada položi prva dva može poručiti i MCSA: Office 365, a kada položi svih četiri takođe i MCSE: Messaging diplome koje mu stižu na kućnu adresu.

 
Maksimalan broj pitanja: po ispitu 60
Tipovi pitanja: višestruki izbor i performance-based
Trajanje: 90 minuta
Prolaznost: 700 na skali do 1000
Preporučeno iskustvo: Minimum dvanaest meseci iskustva u radu sa Microsoft Exchange Server, Active Directory i Office 365 tehnologijama kao i poznavanje Lync, SharePoint i Azure tehnologija
 

IQ Education Center je Pearson VUE Authorized Test Center i Pearson VUE Authorized Mobile Test Center, tako da se ispiti za sticanje MCSE: Messaging sertifikata mogu polagati u našim prostorijama ili na lokaciji klijenta.

 
Za detalje pogledati na URL adresi:

https://www.microsoft.com/learning/en-us/mcse-messaging-certification.aspx